събота, 27 април 2024 г.

Нова среща между ГЕРБ и ПП-ДБ, Асен Василев не дойде

Снимка: БНР

В парламента се проведе нова работна среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На нея втората политическа сила б представена само от акад.Николай Денков, а от ГЕРБ присъстваха председателят на ПГ Десислава Атанасова, зам.-председателите на партията Томислав Дончев и Даниел Митов. От ГЕРБ дойде още депутататът и бивш здравен министър Костадин Ангелов, а лидерът на партията Бойко Борисов не присъства.

От ГЕРБ уточниха, че тема на срещата е обсъждане на управленска програма, съобщи БНР. От първата политическа сила в НС изразиха учудване, че съпредседателят на „Промяната“ Асен Василев първоначално заявил, че ще дойде на работната среща, но така и не се появи.

След срещата Десислава Атанасова посочи, че е постигнато съгласие обсъжданите въпроси да бъдат представени на ръководствата на парламентарните групи.
„Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставени състав и структура на Министерски съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим, като ги контролираме като законодателна власт. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, които сме разписали, сами разбирате, че имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно неформално към това да формираме заедно мнозинство, да формираме общо управление“, каза Атанасова.
„Самият факт, че на тази среща единствено професор Денков се появи, господин Асен Василев, който предварително беше потвърдил пред мен лично, в продължение на час не дойде – и в този смисъл мисля, че това е явна демонстрация как те нямат сериозна ангажираност с това, което заявиха вчера. Не знам на какво се дължи – едно да говориш вчера, днес да правиш нещо съвсем различно“, заяви още Десислава Атанасова.
Но ние така или иначе сме казали, че ще извърви търпеливо целия процес. Затова от утре сутрин ще започнем разговор по секторни политики и полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията, която за никого не е лека. Разбираме техните аргументи – отново ни беше повторено, че техните избиратели, че техните национални съвети имат решения. Ние също имаме избиратели и органи на партиите, които формират нашата коалиция. Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и общи политики, допълни шефката на ПГ на ГЕРБ.
„Но ако го правим в името на стабилност и в името на това, че българските граждани – и техните, и нашите избиратели са ни натоварили с тази отговорност, трябва да подхождаме отговорно“, завърши тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html