понеделник, 29 април 2024 г.

Чехия води преговори с Виетнам за продажби на военно оборудване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия води преговори с Виетнам за продажби на военно оборудване на азиатската страна, включващо самолети, радари, модернизация на бронирани превозни средства и огнестрелни оръжия, в момент, в който Ханой се опитва да намали зависимостта си от Русия, заяви източник от чешкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Основна тема на разговор между чешкия премиер Петър Фиала и виетнамски представители по време на тридневното му посещение в страната миналата седмица бе сигурността, каза служителят. Той отбеляза, че бизнес делегацията, придружавала Фиала, е била съставена предимно от представители на фирми, работеща в сферата на сигурността.

Смята се, че Чехия е добре подготвена да посрещне на някои от нарастващите нужди на Виетнам в областта на сигурността, тъй като нейните военни фирми имат опит в преоборудването на руска военна техника и произвеждат ново оборудване, което е съвместимо с наследеното съветско въоръжение – нещо, особено ценено във Виетнам, където 80% от местния арсенал идва от Русия.

Според данни на мозъчния тръст „Стокхолмски международен институт за изследване на мира“ (SIPRI) през последните две десетилетия Прага вече се е установила като основен европейски доставчик на оръжия за Виетнам.

През 2021 г. Ханой поръча дузина леки бойни самолети Л-39НГ от чешкия производител „Аеро“, като доставката им ще започне тази година. Водят се преговори за още такива доставки, каза източникът, който е присъствал на срещите на високо равнище, но е пожелал да остане анонимен.

В края на срещата между чешкия премиер Фиала и виетнамския му колега Фам Мин Чин, чешкият министър-председател съобщи, че „двамата лидери са се договорили да засилят сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната“, наред с други области.

Официалният представител заяви, че Прага може да подкрепи трансфера на оръжейни технологии и местното производство, ако бъдат сключени значими сделки за доставка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html