неделя, 28 април 2024 г.

10 000 евро за новородено предлагат немските консерватори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските консерватори от Християн-демократическата партия (ХДС) планират държавно финансиране от 10 000 евро за новородено всяко дете. Това каза генералният й секретар на Марио Чая, цитиран от ДПА и БТА.

Парите няма да се изплащат директно, а ще бъдат превеждани в обща сметка, управлявана от независима институция. Децата ще могат да ги използват след навършване на 18-годишна възраст за образование и за стартиране на бизнес, каза Чая пред вестник „Райнише пост“. По думите му сериозен проблем е, че социалното положение на децата до голяма степен влияе на тяхното бъдеще и затова партията се застъпва за мерки, предоставящи по-добри възможности за образование и за бъдещето на деца, които растат в бедност.

Опозиционната партия иска също да въведе отново държавна субсидия, която да улесни закупуването на жилище, каза Чая. Особено за семейства с деца това е важна стъпка към притежаването на тяхно собствено жилище, каза той. Според него особено предвид високите цени на недвижимите имоти и земята, както и на високите лихвени проценти, мечтата да притежаваш собствен дом е недостижима за много хора.

Срокът на предишната мярка за държавна субсидия изтече на 31 декември 2022 година. Федералното правителство планира въвеждане на нова субсидия за закупуване на собственост за семейства, която трябва да влезе в сила от юни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html