четвъртък, 2 май 2024 г.

Градинари искат застрахователен фонд срещу пропаднала реколта

Заради пролетните студове 80% градините с праскови измръзнаха и реколтата няма да е добра, както в други години.
Снимка: БГНЕС

Създаване на застрахователен фонд за компенсация на пропаднала реколта ще предложи браншова камара „Плодове и зеленчуци“ на държавата. Това обяви председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров, след като обяви, че близо 80% от площите с праскови са измръзнали и няма да дадат плод таи година, цитиран от БНР.

Финансирането на застрахователния фонд за компенсация на пропадналите площи да става, чрез самооблагане на стопаните и 50% да се финансира от държавата, разясни идеята браншовикът.

„По един лев или два лева, примерно, според кой каквато култура гледа са едно 30-40 млн. лева годишно, които могат да се събират и ако държавата даде 30-40 милиона, това са 70-80 милиона един фонд „Бедствия и аварии“.

Собствениците на прасковени градини коментираха, че тази година няма да чакат реколта и се надяват държавата да ги обезщети, за да продължат да обработват площите. „На 80% може би, според моите наблюдения има пропадане. Не ми се е случвало това нещо, от 6-7 години се занимавам със земеделие. Очаквам една адекватна намеса от държавата да подпомогне хората, които имат нужда от помощ. Надяваме се наистина да се намеси държавата“, поясни още Петров.

Очаква се липсата на български праскови да бъде компенсирана с внос от Гърция и Италия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html