сряда, 1 май 2024 г.

Външният министър се срещна с настоятелствата на българските църкви в Турция

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков се срещна с новоизбраното Настоятелство на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и Фондацията на църквата „Св. Георги“ в Одрин. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Делегацията на Настоятелството бе ръководена от неговия председател Димитри Йотеф.

На срещата бяха обсъдени редица теми, имащи практическо отражение върху дейността на Настоятелството за опазване на българското културно-историческо наследство на територията на Република Турция, опазване на българския дух на общността на Цариградските българи, за връзките с България и за техния просперитет и добруване.

Милков поздрави членовете на делегацията за избирането им за настоятели на фондациите. Той подчерта, че МВнР дава висока оценка на дейността на двете фондации за добруването на Българската православна община и за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция. Николай Милков потвърди подкрепата на МВнР за бъдещата дейност на фондациите като основен пазител на българщината и на българското културно-историческо наследство в Истанбул и Одрин.

Димитри Йотеф оцени посещението на Настоятелството в България като изключително ползотворно. Благодари за гостоприемството на българските държавни институции.

По време на общо събрание, провело се на 11 декември в Екзархийския дом в квартал Шишли в Истанбул, бяха избрани нови членове на ръководството на настоятелство на Фондацията на българската църква в мегаполиса и в град Одрин. Новото настоятелство е избрано за срок от пет години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html