събота, 27 април 2024 г.

Частната руска армия „Вагнер“ е търсила оръжие в Турция

Войната на Русия срещу Украйна продължава вече почти 14 месеца.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската паравоенна групировка „Вагнер“, на скандалния Евгений Пригожин, поиска по-рано тази година (но без да получи отговор) да й бъдат изпратени оръжия от Китай, пише гръцкият в. „Катимерини“, като се позовава на публикация във Financial Times. Британското издание от своя страна цитира доклад на американските тайни служби, изтекъл през социалните медии. В същите документи обаче се посочва, че от „Вагнер“ са имал контакти и с Турция, в контекста на евентуалната доставка на оръжие.

Financial Times обаче уточнява, че турците са казали на руснаците, че не могат да изнесат от страната някои от оръжейните системи, които искат. Контактите на частната руска армия породиха опасения сред западните специални служби, че Китай, който вече помогна на Русия да смекчи ефекта от западните санкции, наложени й заради нахлуването в Украйна, сега може да е по-близо до предоставянето на военна помощ за Москва.

Според доклада на американското разузнаване, цитиран от Financial Times, наемниците на „Вагнер“ вече се снабдявали с оръжие от Беларус, а също и от Сирия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html