понеделник, 29 април 2024 г.

Телевизия в САЩ плаща над 787 млн. долара за клевета срещу машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Американската телевизия Fox News плаща над 787 млн. долара за клевета срещу машинното гласуване. Сумата е по дело заведено срещу медията от технологичната компания „Доминиън“. Фирмата, доставила голяма част от машините за гласуване за президентските избори в Съединените щати през 2020 година, беше завела дело срещу телевизията заради отправени в ефир обвинения за манипулиран вот, довел до загубата на Доналд Тръмп, съобщава БНТ.

В деня, в който трябваше да започне съдебният процес, обаче стана ясно, че двете страни са се споразумели и от Fox ще изплатят на „Доминиън“ обезщетение в размер на 787,5 млн. долара.

„Fox се съгласи да плати 787 млн. долара в извънсъдебно споразумение с „Доминиън“. Със споразумението ще бъде избегнат съдебен процес по обвинение за твърдения, направени от гости и водещи на Fox за машините за гласуване по време на изборите през 2020 година. Сделката е сключена, има споразумение и за Fox този въпрос е приключен“, заяви Нийл Кавуто, водещ от Fox News.

Водещият от телевизия Fox News прекъсна програмата, за да прочете извънредно съобщение. Това е официалната позиция на компанията Fox Inc. в деня, в който Съединените щати очакваха началото на един от най-големите съдебни процеси за клевета.

Компанията за машинен вот „Доминиън“ съдеше телевизията, собственост на Рупърт Мърдок, че й е нанесла огромни щети, обвинявайки я в изборни манипулации. В дните около президентските избори в Съединените щати през 2020 година от ефира на подкрепящата Доналд Тръмп консервативна телевизия многократно се чуват намеци, че машините на „Доминиън“ са настроени така, че Тръмп да загуби вота. Привърженици на републиканеца настояваха броенето на гласове да бъде спряно.

От базираната в Денвър „Доминиън“ завеждат дело за фалшиви твърдения и искат обезщетение в размер на 1,6 млрд. долара. В хода на събирането на доказателства са разпитани служители на Fox, включително такива на ръководни длъжности. Става ясно, че телевизията е била наясно с неправдоподобността на твърденията за манипулиран вот. Като „пълна лудост“ ги определя и самият Рупърт Мърдок. Но въпреки това твърденията достигат до ефира на Fox.

„Истината има значение. Лъжите имат последствия. Преди повече от две години поток от лъжи помете Доминиън и представители на изборната администрация в цяла Америка. Създадена беше една алтернативна вселена на конспиративни теории, която нанесе щети и на Доминиън, и на страната. Днешното споразумение за 787 милиона и половина долара представлява отчетност и възстановяване на имиджа. Истината не различава партийни окраски – червено или синьо“, допълни Джъстин Нелсън, адвокат на „Доминиън“.

Споразумението би трябвало да спести неудобство на ръководството на Fox, включително на Мърдок, който щеше да бъде принуден да се яви в зала. Обезщетението обаче възлиза на една четвърт от декларираните от компанията приходи за миналата година, което неминуемо означава, че предстоят сътресения във Fox.

Същата телевизия обаче е съдена за 2,7 млрд. долара и от технологичната компания „Смартматик“. Това е една от фирмите, чиито машини се използват за вота в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html