събота, 27 април 2024 г.

Социалният министър Лазар Лазаров: Всички пенсии ще се увеличат от 1 юли 2023 година

Лазар Лазаров
Снимка: БГНЕС

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523, 04 лв. Средната пенсия пък ще се увеличи с около с 16,8%.

Според Лазаров в бюджетно изражение това представлява 23.6% повишаване на разходите за пенсии в този бюджет. В този бюджет това е с 3 млрд. и почти 700 млн. в повече в сравнение с 2022 г., уточни социалният министър. У нас има над 2 млн. пенсионери, разходите за пенсии надхвърлят 15 млрд. лева.

Министърът обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година.

Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният индекс на потребителските цени, онзи, който се включва по европейските методики и онзи, който служи за сравнение с всички държави членки на ЕС. По него, за годишната инфлация към предходната година е 13%, а ръстът на средния осигурителен доход за предходната година е 11 на сто. Следователно това прави 12%, коментира министър Лазаров.

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размер на разходите, които са в системата на ДОО – малко над 21 млрд. лева. Около 11 млрд. са приходите от осигурителни вноски, посочи той. По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще бъде необходим допълнителен трансфер от страна на държавния бюджет в рамките на малко над 10 млрд. лева.

Категорично искам да отбележа, е, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения, орязване на права, заяви министър Лазаров.

Предвижда се и ръст в обезщетенията, които ще бъдат в рамките на временната неработоспособност поради промяна на основен показател – доходът, по който се внасят осигурителни вноски.

Действащото законодателство предвижда механизъм за увеличение на минималната работна заплата или по-скоро за определяне на минималната основна заплата от 2024 г. Не се променят и принципите за изплащане на обезщетенията при безработица, които представляват 60% от средния осигурителен доход на лицето, както и обезщетението за майчинство, което представлява 90% от осигурителния доход за определен период от време. По отношение на втората година на майчинство, то е разработено при условия на действащо законодателство, добави той.

Всичко останало, което предвижда нови политики и мерки, следва да бъде осъществено от редовен кабинет, ясно парламентарно мнозинство и носенето на отговорност за взетите политически решения, коментира Лазаров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html