събота, 27 април 2024 г.

Лазар Лазаров: До над 200 хил. деца ще стигнат мерките за преодоляване на детската бедност

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров присъства на заключителното събитие „По-добро бъдеще за децата на Европа“ по 3-годишната програма за преодоляване на детската бедност и социалното изключване, въведена пилотно в 7 държави в Европа. Той съобщи, че до над 200 хил. деца от уязвими групи в България ще стигнат мерките от българския План за действие за изпълнение на Европейската гаранция за детето за преодоляване на детската бедност и социално изключване, които ще бъдат финансирани от Европейския социален фонд.

В България програмата се изпълняваше от УНИЦЕФ в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и беше насочена към деца с увреждания и затруднения в развитието, деца от семейства в уязвима ситуация, включително ромски деца от маргинализирани общности.

Изпълнението на плана ще допринесе за постигането на поставената от нас амбициозна цел за намаляването на броя на децата в риск от бедност или социално изключване със 196 750 до 2030 г. в съответствие с европейските цели, изтъкна министър Лазаров.

В рамките на България бяха представени ключови услуги с фокус върху децата и семействата от уязвими групи – патронажна грижа и индивидуализирана подкрепа, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и услуги за превенция и подкрепи, посочи Лазаров. Той обясни, че българският план обединява широк спектър от мерки в ключови за децата и семействата области – ранно детско развитие, образование, здравеопазване, здравословно хранене, жилищно настаняване, посочи министър Лазаров.

Той отбеляза, че сме свидетели на редица кризи, като най-уязвими са децата и семействата  в неравностойно положение, като по думите му това налага преосмисляне на политиките и подходите към правата на децата и предприемане на нов тип решителни и целенасочени действия за тяхното гарантиране. Според него Европейската гаранция за детето е изключително навременна, като задава посоката на политиките и плановете ни през следващите години и начертава всеобхватната рамка за съвместно действие в ключови за децата области.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html