понеделник, 29 април 2024 г.

„Ботев“ открива стадиона красавец с концерт и кървав мач с „Левски“

Стадион „Христо Ботев“ ще бъде открит със специална програма и празничен концерт с участието на група „Д2“, Стефан Вълдобрев и ансамбъл „Тракия“. Това обявиха на съвместна пресконференция от Община Пловдив и „Ботев“ (Пловдив). Официалното откриване ще се състои на 29-и април преди двубоя между „канарчетата“ и Левски, който е насрочен за 20:00 часа.

„Дългоочакван ден. Ден, важен за град Пловдив, не само за „жълто-черната“ общественост. Ако трябва да се върна по-назад, знаете, че стадионът бе започнат, след това бе замразен. Искам да благодаря на г-н Бойко Борисов, който повярва и осигури първото финансиране за съоръжението. Искам да благодаря и на г-н Илиян Филипов. Не беше леко, даже бих казал, че беше много трудно. Условията на моменти бяха и враждебни. Въпреки всичко ние се справихме. В България не е строено такова съоръжение от 40-50 години, а може и повече. Стадионът е на цялата пловдивска общественост. Клубът се върна в своето родно място. Тук сме изживявали невероятни мигове, нека те да продължат и да се множат. Пловдив е най-спортният град и го заслужава. Нека всички се обединим и празникът да не спира. Пожелавам успех на клуба и на националния отбор, защото съм сигурен, че тук ще има мачове на националния отбор. Да си го завършим, както сме поели ангажимент, и да си го пазим. Това е много важно. Виждате, че всичко е перфектно“, заяви Здравко Димитров.

Кметът на Пловдив показа и Златната книга на „Ботев“, която ще бъде предоставена на клуба и изложена в музея на „жълто-черните“, който ще се помещава в новия стадион.

Собственикът на фирмата, отговаряща за строителството на „Колежа“ – Илиян Филипов, увери, че до края на годината стадионът ще бъде завършен в цялостния си вид по проект и ще може да получи лиценз от четвърта категория на УЕФА.

„Няма да крия, че това бе един от най-тежките проекти през живота ми. Оставихме цялото си сърце и почти целия ресурс на моите фирми. Все още има неща, които са извън проекта, но са за сигурността на публиката по трибуните, които трябва да са направени до мача с „Левски“. Ще махнем всички седящи места в гостуващия сектор по простата причина, че ако се хвърлят седалки от сектора за гости, може целият стадион да тръгне натам и да развалим празника“, коментира Филипов.

„Предстои подписване на анекса към договора с Общината и след това поръчваме металните конструкции за козирката и фасадата. Стадионът ще бъде завършен на 100% до края на годината. Имахме много перипетии, но хората видяха какво имаме в момента. Работим с клуба и Общината по въпроса за завършване на стадиона за 4-та категория от УЕФА. За лиценза имаме неща, които липсват от КСС-тата. Клубът инвестира собствени средства в момента за обзавеждането, за да може да вземем лиценз преди целият стадион да бъде покрит. Така и националният отбор ще може да играе тук“, каза още Илиян Филипов.

Прокуристът на „Ботев“ Асен Караславов увери, че клубът ще стопанисва съоръжението по най-добрия начин и разкри, че в скоро време ще бъде назначен човек, който ще отговаря изцяло за стадион „Христо Ботев“.

„От името на клуба и собственика Антон Зингаревич благодаря на г-н Филипов, г-н Димитров и Община Пловдив, че направиха възможно футболният клуб и привържениците да се завърнат в своя дом след почти 10 години. Надявам се още днес да стартира продажбата на билети за мача с „Левски“. Направили сме концепция как да управляваме стадиона. Това е голям обект, в началото няма да е лесно, но съм сигурен, че с времето стадионът ще се управлява на европейско ниво. В най-скоро време ще бъде назначен човек, който да управлява стадиона“, заяви Асен Караславов.

От Областната дирекция на МВР в Пловдив призоваха привържениците на „Ботев“ да пристигнат по-рано на стадиона и да заемат навреме местата си, за да няма струпване на хора на входовете, които ще отворят в 17:15 часа в деня на мача. Директорът на ОДМВР – Пловдив старши-комисар Васил Костадинов допълни, че за гостуващите фенове на Левски ще има осигурен паркинг, който вероятно ще е на стадион „Локомотив“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html