петък, 3 май 2024 г.

Студентските съвети искат още 178 млн. лв.

 

Снимка: БГНЕС

От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отново настояват за допълнителни средства в размер на 178,3 млн. лв. Това е необходимо, за да се изпълнят текстовете в Стратегията за развитие на висшето образование на Република България за периода 2021 – 2030 г., приета с решение на Народното събрание, съобщиха от организацията.

„Неведнъж сме настоявали за отпускане на допълнителни средства за висше образование, които да бъдат насочени към ремонти на студентски общежития и за повишаване на студентските стипендии, каза Даниел Парушев, председател на организацията.

Председателите на синдикатите в сферата на висшето образование също искат от държавата още средства за сектора. За това се изказаха и ат ВОН-КНСБ, представлявана от проф. Лиляна Вълчева и на Съвета на ректорите – акад. Лъчезар Трайков. Те изпратиха съвместно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, с което настояват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г.

Националното представителство на студентските съвети участва в работна среща между организациите, които работят за създаването на устойчиви политики в сферата на висшето образование. Студентите настояват за отпускане на повече средства за студентски стипендии и ремонти на студентските общежития. Необходими са допълнителни средства за увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв.; 10 млн. лв. трябват за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html