четвъртък, 2 май 2024 г.

Петър Ганев: Бюджетът за втори път става заложник на политическия хаос

Снимка: БГНЕС

„За втори път виждаме бюджетът да е залог на политическия хаос. На практика това е историята на последните 2 години“. Това заяви в ефира на БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Същото видяхме в края на миналата година, припомни той и подчерта, че втора година сме с удължителен закон. Според него има опасност този път удължителният закон да продължи по-дълго.

„По-добре бюджет да има – това дава спокойствие за всички. По-добре е и правителство да има. Когато имаме поредни служебни правителства и то за дълъг период, това носи проблеми и те са видими. За да имаме финансова стабилност, ни трябва първо бюджет и второ – редовен кабинет“, изказа мнението си Петър Ганев в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му на теория е възможно да завършим календарната година без бюджет за нея. Хубаво е обаче за капиталовите програми някаква нова бюджетна рамка да бъде приета, смята той и обясни, че много от разплащанията и договорите се сключват в края на годината. При липса на рамка – това не е отигравано, не знаем как би повлияло на различни капиталови разходи.

„Сигналът е такъв, че ако до края на април няма правителство, служебният кабинет ще внесе бюджет. Ще има 1 бюджет. Базовият сценарий ще е с 3% дефицит. Затова виждаме пакет от данъчни закони, който свива дефицита, т.е. премахва някои неща по отношение на ДДС, вдига някои акцизи, данък свръх пречалба, който може би е най-спорният и аз не виждам как той би минал. Ако искаме да имаме в рамките на този удължителен закон приет бюджет, до края на април трябва да се внесе самият бюджет и средносрочната рамка и май месец да се гласува“, коментира икономистът.

Според него бюджетът е възможно да се приеме и половинчато. Не мисля, че целият пакет от данъчни закони може да мине, изказа мнението си Петър Ганев. Той отбеляза, че в момента ако обложим всички, ще понесат удари и малки компании, които нямат нищо общо с енергийните компенсации. Според него фокусът трябва да е върху тези, които са спечелили много, директно обвързано с тези компенсации.

По думите му, този бюджет ще е различен и откъм приходи. „Икономиката не е вече на тези обороти, инфлацията е много по-ниска. Свръх печалбите в енергетиката също поизчезнаха. Няма да имаме този ръст на приходите, който видяхме миналата година. Вече правим бюджет в една рамка, която не е на изненадващи нови приходи“, обясни кономистът.

Петър Ганев коментира и темата за влизането на България в еврозоната. Това, което ще гледат европейските партньори, е средносрочната рамка, подчерта той и добави, че ако тя не мине през гласуване в парламента, остава само един ориентир – какво си е мислила една власт, която може да бъде сменена във всеки един момент, ако се формира редовно правителство. Ние нямаме средносрочна рамка, за която да знаем, че е политически подкрепена и ще бъде следвана, с изключение само на минималната работна заплата, подчерта Ганев.

Според него, ако има дори правителство с много краткосрочен хоризонт, то ще приеме бюджет и средносрочна рамка. Но висим ли отново на много скоро приближаващи избори, пак ще имаме същата ситуация, добави той.

Ганев смята още, че тази година може би няма да видим ревизия на бюджета – „то няма да остане и време, ако влезе в сила в средата на годината“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html