неделя, 28 април 2024 г.

Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна

Полша и Унгария забраниха вноса на зърно и други храни от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, съобщиха правителствата на двете страни в събота след увеличеното предлагане на зърно на намалени цени в региона.

Украйна изрази съжаление за решението на Полша, като каза, че „разрешаването на различни проблеми с едностранни драстични действия няма да ускори положителното разрешаване на ситуацията“, съобщава Ройтерс.

След като руската инвазия блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, по-евтино от това, произведено в Европейския съюз, се озоваха в централноевропейските страни поради логистични затруднения, което повиши цените на продуктите на местните фермери.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави и българският президент Румен Радев обявиха, че потенциално трябва да обмислят внос на селскостопански продукти от Украйна.

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна заяви, че полската забрана е в нарушение на съществуващите двустранни споразумения за износ и призова за преговори за разрешаване на проблема.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html