четвъртък, 2 май 2024 г.

Още от декември се правели поръчки за щраусови яйца за Великден

В България вече има немалко ферми за отглеждане на щрауси.
Снимка: WIKIMAPIA.ORG

Интерес към щраусовите яйца за Великден отчитат във ферма у нас, съобщи БТА. Имало хора, които от декември се записват за щраусови яйца за празника.

За разлика от кокошите яйца, които традиционно боядисваме на Великден, щраусовите не се оцветяват така лесно, обясни Христина Пенчова, която от няколко години работи във фермата.. Причината е в по-гладката им повърхност. Тази година за Великден се радваме на яйцата на емуто, които са тъмнозелени и все едно са боядисани, добави тя. При консумация трябва също да се има предвид, че черупката на щраусовото яйце е по-твърда. Най-бързият начин за пробиването й е с бормашина, каза Пенчова. Прави се един отвор и яйцето се издухва с обикновена сламка. По този начин може да се направи омлет, крем карамел или кекс. обясни тя.

По думите й, в началото на юли се очаква да се излюпят малките шрауси. При излюпване тежат не повече от един килограм. Те обаче растат бързо и само до година и половина вече са достигнали максималния си размер.

Любопитно е, че щраусите всъщност не си заравят главата в земята от страх. В Африка, по време на сухия сезон, щраусите търсят влажен пясък, за да охладят главата си, обясни Пенчова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html