вторник, 30 април 2024 г.

Дипломат №1 на Германия призова за мирно решение на тайванския въпрос

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломат №1 на Германия призова за мирно решение на тайванския въпрос. Германската външна министърка Аналена Бербок, която е на посещение в Китай, каза на обща пресконференция в Пекин с китайския си колега Цин Ган, че конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път.

Тя подчерта още, че Германия с тревога следи какво се случва в Тайванския проток, където според Берлин напрежението е голямо. „Едностранна и насилствена промяна на статуквото би била неприемлива за Европа“, изтъкна германската министърка.

Освен това Бербок призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна. „Трябва открито да кажа, че си задавам въпроса защо досега китайската позиция не включва призив към руския агресор да сложи край на войната“, каза Бербок, цитирана от Франс прес.

Китай иска да си сътрудничи с Германия – двете страни са партньори, а не противници, каза на съвместната пресконференция китайският външен министър Цин Ган, цитиран от Ройтерс. По въпроса с Украйна Цин изтъкна, че Китай иска да продължи да работи за мир и се надява, че всички страни, замесени в кризата, ще бъдат обективни, ще проявят спокойствие и ще работят заедно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html