понеделник, 29 април 2024 г.

465 млн. лв. е изплатил ДФЗ за екоземеделие за Кампания 2022

Снимка: БГНЕС

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) съобщи, че е изплатил близо 465 млн. лв. (464 674 634 лв.) за Кампания 2022 по Схемата за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, така наречените „зелени директни плащания“ (ЗДП). Средствата се разпределят между 52 485 земеделски стопани. Фондът успя да преведе субсидиите по сметките на бенефициерите десет дни по-рано, в сравнение с миналата година, когато парите бяха оторизирани на 21 април, съобщи БНР.

Ставката по схемата е в размер на 123,04 лева на хектар. Подпомагането се определя на база установената допустима площ по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), посочена след извършване на всички административни проверки и проверки на място.

Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по СЕПП. По нея се прилагат различни селскостопански практики в зависимост от структурата на земеделското стопанство, неговия размер и отглежданите култури. Основните сред тях са диверсификацията на културите, запазване на постоянно затревените площи, както и поддържане на 5 процента от обработваемата земя като екологично насочени площи.

От ДФЗ припомнят, че от Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html