понеделник, 29 април 2024 г.

Емил Димитров – Ревизоро: Да вкарат машината на „6 от 49“ за избор на председател на НС

Бившият министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро не е съгласен с предложението на Асен Василев за ротиране на председателя на парламента през два месеца и предложи в „Нова телевизия“ интересен метод за избиране на председател.

„Когато бяха Кирил Петков премиер и Асен Василев финансов министър с кой се ротираха през два месеца? С никой. Сега изведнъж са осенени от тази идея. Най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател. Това е и уважение към хората, които са излъчили тази сила за най-голяма. Някои от ръководствата обичат ротациите, но за друга сметка. Сега председателят има шестима заместници, така че на всеки ще се даде възможност да води заседания. Тя ротацията се случва искаш или не искаш. Не може един да ръководи целия процес. Дори имам идея- в 49-ия парламент са шест партии. Да вкарат машината за лотарията 6 от 49, да завъртят топките и който се падне председател ще е справедливо“, каза той.

„Трябва да спазваме Конституцията поне докато не я променят. Някои умират от кеф да я нарушават. Кажете ми утре ако имаме председател и зам.-председател, президентът на кой първо връчва мандата? На първата политическа сила. След това го връчва на втората и на някоя от следващите. Същото е и сега. Първата трябва да излъчи председател на парламента. Това е“, категоричен бе Димитров.

„Практиката е, че понеже няма нови правила действат старите. В момента, в който се избере председател, да създадат комисия за правилника за организация в дейността на Народното събрание. В момента обаче всичко е блокирано на тема кой да е председател“, смята Ревизоро, който бе министър в кабинета на коалицията между ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, като представител на партията на Валери Симеонов.

„Аз лично бих харесал повече едно правителство на „хартиената“ коалиция. За мен то ще е по-работещо. Но имало някакви стари решения на ГЕРБ, които пречели. Ама тези решения са взети преди войната, преди кризата, преди коронавируса, и те се позовават на тях“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html