четвъртък, 2 май 2024 г.

7 загинали при престрелки между азери и арменци в Нагорни Карабах

Конфликтът между Армения и Азербайджан започна няколко години преди разпадането на бившия СССР и периодично се разгаря.
Снимка: YOUTUBE

7 са загиналите войници от двете страни при престрелки между азери и арменци в Нагорни Карабах, Армения и Азербайджан си размениха вчера взаимни обвинения в откриване на огън в оспорвания регион, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на двете министерства на отбраната.

Враждуващите съседни държави – бивши съветски републики – през последните 35 години многократно са воювали за контрола над района Нагорни Карабах, който е международно признат за част от Азербайджан, но населението му се състои предимно от етнически арменци.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че трима азербайджански войници са загинали близост до оспорвания Лачински коридор, път с ключово значение, който свързва Армения с Нагорни Карабах и преминава през азербайджанска територия.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че четирима арменски войници са загинали, а други шестима са били ранени. По-рано Ереван обвини Азербайджан, че неговите сили са открили огън по арменски военнослужещи, извършващи инженерни работи близо до село Тех в южната арменска Сюникска област. Армения заяви, че нейните сили са предприели „контрамерки“, без да съобщава повече подробности.

Тех е последното селище по Лачинския коридор в Армени, преди да се навлезе на азербайджанска територия.

На свой ред Баку заяви, че войските му са били подложени на „интензивен огън“ от арменски войски, разположени в Сюникска област.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html