четвъртък, 2 май 2024 г.

Изборът на председател на НС се отлага. Борисов предложи служебният кабинет да стане редовен

Снимка: БГНЕС

Изборът на председател на 49-ото народно събрание се отлага за утре. След почивката от половин час при възобновяването на заседанието то продължи само няколко минути. Думата беше дадена единствено на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. От изказването му стана ясно, че формацията влязла „на косъм“ в парламента ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ-СДС на Росен Желязков. Веднага след това водещият заседанието Вежди Рашидов закри заседанието и отряза всякакви опити за изказвания на други народни представители.

Преди почивката в първото заседание на 49-то Народно събрание не бе избран председател на парламента при първото гласуване. Кандидатурите бяха на Петър Петров от „Възраждане“ и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, но и двамата не получиха необходимата подкрепа от депутатите. Кандидатурата на Петър Петров бе подкрепена от 37 народни представители, докато „против“ гласуваха 88, а „въздържали се“ – 39. Росен Желязков бе подкрепен от 79 депутати, „против“ гласуваха 8, „въздържали се“ бяха 144.

Непосредствено след гласуването съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев поиска думата. Той предложи председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html