четвъртък, 2 май 2024 г.

Димитър Стоянов: Няма как да си дадем самолетите МиГ-29

„България никога не е заявявала да дарява самолетите си МиГ-29. Оттук ясно трябва да се направи изводът колко достоверни са били самите документи и доколко секретни. Най-вероятно това са преработени документи. Българските летци продължават и до днес да летят на МиГ-29“. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод изтеклите секретни документи от Пентагона, според които страната ни е изразила готовност да предостави руските си изтребители на Украйна.

В Закона за отбраната и въоръжените сили има клауза, която не позволява друга държава да да охранява нашето въздушно пространство. В чл. 130 ясно е записано, че българската армия самостоятелно или съвместно със страна-партньор може да носи бойно дежурство, но никога вместо българската армия. Така че няма как да си предоставим самолетите, те са ни нужни, подчерта военният министър.

За втория двигател от Полша министър Стоянов посочи, че бюрократични пречки забавят идването му, тъй като той е собственост на полските ВВС и трябва да се прехвърли на агенцията, която може да го продаде. И изради надежда, че до края на април вторият двигател да пристигне в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html