събота, 4 май 2024 г.

173% ръст на предлагането на жилища под наем

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

173% ръст има на предлагането на жилища под наем през миналата година у нас спрямо 2021 г., сочи статистиката на голяма компания за професионални услуги и инвестиционно управление на недвижимите имоти, цитирани от БТА.

Същата тенденция се наблюдава и в другите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ. В Унгария увеличението е 301%, в Румъния – 244 на сто, в Полша – 217%.

Консултантите отбелязват тенденцията за нарастване на градовете в ЦИЕ, което води до увеличаване на търсенето на жилища под наем там. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности.

Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като например частни фирми, фондове, както и тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост в сравнение със Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

Нарастващите разходи за жилищни кредити показват, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни ипотеки.

Продължаващата война в Украйна оказва значително влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от конкретната страна и нейното местоположение. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ предизвика увеличаване на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде временно явление, но то остава на високо равнище, което води до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове, се посочва в доклада. Очаква се тази тенденция да се запази в дългосрочен план.

Чехия заема водеща позиция относно наличностите от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори с близо 62 500 единици (10% ръст спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (217% увеличение спрямо 2021 г.).

От консултантската компания отчитат още и ръст на пазара на частни студентски жилища. Те обаче все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html