неделя, 28 април 2024 г.

Вносът от Украйна поевтинил слънчогледа у нас над 2 пъти, олиото обаче остава над 4,50 лв./л

Цената на слънчогледа у нас се сринала над 2 пъти за година, но защо олиото поевтиня символично и литърът продължава да е над 4,50 лв.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Над 90% от внесеното без мито украинско зърно у нас е слънчоглед. Това сочат данните на Агенция „Митници“, цитирани от БНР.

Близо 642 хил. тона украинско зърно са внесени от Украйна в България от началото на Черноморската инициатива за зърното от края на юли миналата година до края на март тази година. От тях над 611 000 тона са слънчоглед, 14 250 тона са пшеница, малко над 16 300 тона – царевица. От земеделското министерство твърдят, че безмитният украински внос е довел до над два пъти спад в изкупните цени на слънчогледа у нас и над 30% по-ниски ценови нива при пшеницата. Сега средната цена на пшеницата у нас е 445,50 лева за тон, което е със 190 лв. за тон по-ниско ниво от същия месец на миналата година преди включването ни в Черноморската инициатива за зърното. Най-драстично е повлиян пазарът на слънчоглед, като изкупната цена към момента 809 лева за тон, което е с 904 лева за тон по-ниско от април миналата година.

От въпросните цифри става ясно, че цените на основните суровини за производството олио, месо, мляко и хляб и тестени изделия са драстично паднали, благодарение на безмитния внос от Украйна. В същото време обаче дори на най-необходимите хранителни продукти продължават да поскъпват. Олиото например остава със средна цена над 4,50 лв./л, а млякото и млечните продукти продължават да поскъпват, сякаш кравите са хранени със златен фураж. Три служебни правителства само се почесваха и лъжеха наляво и надясно как контролират инфлацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html