четвъртък, 2 май 2024 г.

Предизборно гръцкият премиер обеща водоснабдяването на Атина и Солун да остане държавно

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща на избирателите водоснабдителните дружества да останат държавна собственост, но въпросът ще се решава след изборите през май. Опозицията също включи темата за цената на водата в предизборната си кампания, съобщава БНР.

Запазване на държавната собственост върху водоснабдителните дружества в Атина и Солун е сред основните теми на предизборната кампания. Опозицията обвинява правителството, че планира до края на мандата да приватизира водоснабдителните дружества в двата най-големи града на Гърция. Според специалистите тези две компании са на печалба и приватизация не е необходима.

След протестни демонстрации пред парламента в защита на водата като обществено благо премиерът Кириакос Мицотакис обеща в изявление пред медии, че след изборите двете водоснабдителни дружества ще се върнат изцяло под държавен контрол. Лидерите на опозиционните политически сили изразяват пълно недоверие към изявленията на премиера и настояват водоснабдяването да стане напълно държавно още преди 21 май – датата на парламентарните избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html