събота, 4 май 2024 г.

Министър Стоянов: Има надценки на храните от 70-80%


Снимка: БГНЕС

Средно видяхме от обратните фактури към доставчиците от веригите надценки от 70-80%. Дори промоциите според мен са с над 10% надценка. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в  Нова телевизия.

„Нас ни интересува следващите 6 месеца да има един артикул от изброените, който да е с трайно ниска цена”, поясни той.

„Качили сме за обществено обсъждане, това сега е предварително, паралелно се прави и междуведомствено съгласуване и оценка за въздействие. Събираме всички коментари, затова са тези 30 дни, всеки може да даде своите коментари. В момента в закона няма дефиниция на понятието „надценка””, допълва той.

„Искаме да гарантираме на хората, че като отидат в магазина, ще има един продукт от съответната група с поносима цена”, разясни той.

По повод „Ел Би Булгарикум” той заяви: „Не става въпрос за производствени цени, а за надценки. „Ел Би” си позволи такива цени, че да си покрият всички разходи, те си търсеха партньор, който също да работи с ниска надценка, намериха такъв партньор в лицето на КООП.”

„Служебното правителство държи строга финансова дисциплина. Държавните разходи от първи януари се покачиха с 30%”, допълни той.

На въпрос оставаме ли най-бедната държава в Европа, той отговори: „Важното е икономиката да върви по-сериозно, това е начинът да станем по-богати. Ясно е, че няма министър, който да не иска да даде повече и за пенсионерите, и за минималната работна заплата.”

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html