вторник, 30 април 2024 г.

Илон Мъск отваря нов голям завод в Шанхай

Снимка ЕПА/БГНЕС

Tesla Inc. ще отвори следващия си голям завод в Шанхай, Китай, за да допълни съществуващото си производство в Калифорния, обяви през уикенда главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от БНР.

Новият завод за батерии ще има капацитет да произвежда 10 000 Tesla Megapacks годишно – мощни батерии, създадени от производителя на електромобили, за да осигурят съхранение на повече енергия.

Според Мъск изграждането на новата фабрика се планира да започне през третото тримесечие на тази година, като производството се очаква да започне през второто тримесечие на 2024 г.

Изпълнителният директор на Tesla също така написа в „Туитър“, че производителят на електрически автомобили ще увеличава и производството в Съединените щати, въпреки решението да отвори нов завод в Китай. В отговор на публикация в „Туитър“ на републиканския кандидат за президент Вивек Рамасвами, който критикува компанията за използването на китайски субсидии за създаване на голям завод в Шанхай и който твърди, че „китайският президент Си Цзинпин ще бъде „истинският господар“, когато всички ние сме „принудени да караме електрически превозни средства““, Мъск заяви, че това е „погрешно в редица аспекти“.

„Tesla увеличава бързо производството си в Тексас, Калифорния и Невада. Нашите конкуренти настояват за субсидии, а не ние. Въпреки това, ако конкурентите получават субсидии, Tesla също трябва да ги получи. Конкурентната позиция на Tesla ще се подобри, ако всички субсидии спрат“, обясни Мъск.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html