четвъртък, 2 май 2024 г.

В РСМ партиите бойкотират групата за промените в конституцията

Снимка: БГНЕС

В Северна Македония няма изгледи да бъде сформирана група от представители на различните партии за промените в конституцията, които са неотменимо условие за продължаването на преговорите за влизането на бившата югорепублика в Евросъюза. Срокът, в който трябва да бъдат направени предложения за членове за работната група за конституционни промени изтича днес 10 април.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза вчера, че без да има гарантирано мнозинство от две трети  в парламента на страната, работната група е напълно неоснователна, предаде БТА. Няколко дни по-рано той предложи промени в конституцията, по примера на хърватската конституция, която е национална, с изброени малцинства, което предизвика реакциите на албанските партии в Северна Македония. От една от тях – „Алтернатива“, която преди промените в правителството беше част от управляващото мнозинство в страната, съобщи, че също няма да участва в работната група.

На практика повечето партии бойкотират участието си във въпросната работна група и по този начин блокират изпълнението на условието, поставено от ЕС за продължаване преговорите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html