вторник, 30 април 2024 г.

Във Вашингтон започват пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон започват пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, съобщи БНР.. Водещи теми ще бъдат финансовата подкрепа за Украйна, възможностите за избягване на рецесия и климатичните промени.

Още преди началото им от Международния валутен фонд предупредиха, че перспективите пред глобалния икономически растеж през следващите пет години са най-мрачните за последните над три десетилетия. Сред водещите причини е руската война срещу Украйна, като в сряда ще се проведе специална кръгла маса за оказването на финансова подкрепа за Киев.

МВФ предвижда глобалната икономика да отбележи ръст с около 3% през втората половина на това десетилетие, тъй като по-високите лихви оказват натиск. Това е най-ниската средносрочна прогноза за растеж на институцията от 1990 г. насам.

За 2023 г. световният брутен вътрешен продукт вероятно ще нарасне с по-малко от 3%, коментира миналата седмица управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в традиционната си реч преди началото на пролетните срещи.

Извън икономическите последици, причинени от руската инвазия в Украйна, финансовият елит ще обсъжда и проблемите в банковата система. Специален фокус ще бъде поставен и върху борбата с климатичните промени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html