събота, 27 април 2024 г.

Лазар Лазаров: Великденските добавки за пенсионерите са разпределени справедливо

Снимка: БГНЕС

Лазар Лазаров заяви, че е приложен най-справедливият подход при определяне на великденските добавки за пенсионерите. Пред БНТ той посочи, че става дума за подкрепа на хора, които имат най-голяма нужда.

Антени.инфо припомня, че добавка от 70 лева ще получат близо 1 002 000 пенсионери, като тази допълнителна подкрепа от страна на държавата ще бъде изплатена още в началото на следващата седмица.

Вчера Гълъб Донев посочи, че границата на бедността е вдигната с 22 процента, а подкрепа ще получат почти половината пенсионери.

През годините сме предлагали поредица от механизми и инструменти за така наречените великденски и коледни добавки. Трябва да знаем, че това не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата. Това е плащане, което е предвидено от страна на държавата за подкрепа при посрещане на определени разходи в определени празници, каза днес социалният министър Лазар Лазаров.

По думите му в момента тече обществено обсъждане на Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане. В него е предвидено обвързването на тези помощи с линията на бедността. Ние ще увеличим размера на помощите поне с 65%, а в същото време почти двойно ще бъдат увеличени хората, които ще имат право на тази помощ, добави социалният министър.

Лазаров заяви още, че при обсъждането на бюджета в Народното събрание очаква да има отговорни дискусии. Според него единственият възможен изход от „този пъзел“ е да бъде излъчено правителство, но ако това не се случи, служебният кабинет ще внесе свое предложение за бюджет за 2023 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html