вторник, 30 април 2024 г.

Конгресмен призовава за повече оръжейни доставки за Тайван

Тайван се оплаква от забавяне на американските доставки на оръжия, например на зенитни ракети „Стингър“
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Високопоставеният американски конгресмен Майкъл Маккол заяви днес, че прави всичко възможно, за да ускори доставките на оръжия за Тайван, намеквайки, че и други страни, които разполагат с оръжия, могат да ги продадат на острова с разрешение от правителството на САЩ, съобщи Ройтерс.

От миналата година Тайван се оплаква от забавяне на американските доставки на оръжия, например на зенитни ракети „Стингър“, тъй като производителите насочват доставките към Украйна в подкрепа на нейната отбрана срещу Русия.

Пред репортери по време на пътуването си до Тайван Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите в САЩ, заяви, че Тайван трябва да има достъп до оръжия, предвид заплахата от страна на Китай, който твърди, че демократично управляваният остров е негова територия.

„По въпроса за оръжията, аз подписвам тези доставки и ние правим всичко възможно, за да ускорим това“, каза Маккол в тайванския парламент на среща с неговия председател Ю Сикун. Необходимо е възпиращите способности на Тайван да бъдат подсилени, добави той.

Конгресменът каза още, че идеите за по-бързо предоставяне на оръжия на Тайван включват промяна на приоритетите при продажбите, тъй като островът е в зона на висока заплаха, и „продажби от трети страни“ – САЩ да позволят на други държави, които разполагат с тези оръжия, да ги предоставят на Тайван.

„Искаме да направим всичко възможно, за да възпрем много агресивна страна, комунистически Китай, да си помисли някога да извърши десант на бреговете на този красив остров, защото това би било сериозна грешка за всички.“

Китай никога не се е отказвал от употребата на сила, за да постави под свой контрол Тайван, и засили военния и политически натиск, за да се опита да принуди острова да премине под негов контрол.

Маккол, който е придружаван от още седем конгресмени, ще се срещне утре с президентката Цай Ингвен, която се връща в Тайван късно днес, посочва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html