събота, 27 април 2024 г.

При успех на украинската контраофанзива Киев е готов да преговаря за Крим

Андрий Сибиха
Снимка: UKRINFORM.NET

Киев е готов да обсъди с Москва бъдещето на Крим, ако украинските сили достигнат границата на окупирания от Русия полуостров, заяви пред „Файненшъл таймс“ висшият съветник на президента Володимир Зеленски – Андрий Сибиха, съобщи БНР. Тези коментари са най-ясното заявяване на интерес от страна на Украйна към преговори, откакто бяха прекъснати мирните преговори с Кремъл миналия април, посочва финансово издание.

„Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато бъдем на административната граница с Крим, ние сме готови да отворим дипломатическа страница, за да обсъдим този въпрос“, посочи Сибиха, имайки предвид отдавна планираното от Киев контранастъпление. Той обаче добави: „Това не означава, че ние изключваме пътя за освобождаване на Крим от нашата армия“.

Коментарите на Сибиха могат да дадат известно облекчение на Запада, който е скептичен относно способността на Украйна да си върне полуострова и се притесняват, че всеки опит да направи това по военен начин може да накара руския президент Владимир Путин да ескалира войната си, вероятно с ядрени оръжия, посочва „Файненшъл таймс“ и напомня, че към днешна дата Зеленски изключва възможността за мирни преговори, докато руските сили не напуснат цяла Украйна, включително Крим.

Андрий Сибиха е дипломат ветеран, който се фокусира върху външната политика в кабинета на президента и е бил до Зеленски в ключови моменти от войната. Той каза, че президентът и неговите помощници сега говорят конкретно за Крим, тъй като украинската армия се доближава до започване на контранастъпление, за да си върне завладяната от Русия територия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html