сряда, 1 май 2024 г.

Русия смята, че приемането на Финландия в НАТО е против интересите й, реагира с нови заплахи

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Разширяването на НАТО е посегателство срещу сигурността и националните интереси на Русия. Така говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира присъединяването на Финландия към НАТО.

Песков посочи, че Русия ще бъде принудена да предприеме както тактически, така и стратегически контрамерки. В същото време той подчерта, че ситуацията с Финландия коренно се различава от ситуацията с Украйна.

„Финландия никога не се е превръщала в анти-Русия и с Финландия не сме имали спорове. Ситуацията с Украйна е диаметрално противоположна и потенциално много по-опасна. От това всъщност е продиктувано провеждането на специалната военна операция и постигането на всички поставени цели“, каза Песков, явно игнорирайки руско-финландската война от 1939-1940 г.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви на свой ред, че присъединяването на Финландия към НАТО създава рискове от задълбочаване на конфликта, но няма да повлияе на така наречената от него “специална военна операция”. Като ответна мярка той посочи разполагането на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Част от беларуските самолети на щурмовата авиация вече имат способността да нанасят удари по обекти на противника с ядрени средства за поразяване. Освен това на въоръжените сили на Беларус е предаден оперативно-тактически ракетен комплекс “Искандер М”. Той може да използва както обикновени, така и ядрени ракети.

Шойгу добави, че от вчера на един от полигоните в Русия беларуските военни се обучават да използват тактическо ядрено оръжие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html