четвъртък, 2 май 2024 г.

Иван Христанов: Преди изборите ГЕРБ и ДБ са се договаряли за кабинет

Снимка: БГНЕС

Действащ министър от служебното правителство подаде информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство, обяви в ефира на БНР Иван Христанов, бивш депутат от ПП и бивш заместник-министър. „Но не коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП. Но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии. По време на предизборната кампания бяха постилани пътеки за съставяне на правителство. Загърбен беше разговорът за борбата с корупцията“, посочи още той. „Правителство на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ би внесло още по-голямо объркване в избирателите на реформаторското политическо пространство. Но може би такъв политически ход би бил мъдър. България е в политическа криза“, смята Христанов.

„Процесите, на които станах свидетел преди 5 месеца, са ескалирали. Виждам някакъв лагер в „Продължаваме промяната“. Моят призив е думите на Николай Събев да бъдат взети сериозно тези думи, но не за да има оставки. Публикацията на Събев ме потресе. За първи път виждам публичен призив за разрив между двамата лидери. Аз никога не бих взел страна. Този процес има нужда от лечение – с изговаряне на Национален съвет, на Изпълнителен съвет или на лидерско ниво. Това би било изключително разрушително за „Продължаваме промяната“ и би свалило доверието от партията още повече“, смята бившият бивш зам.-министър на земеделието.

Христанов обясни, че не знае кой е в групата около Асен Василев и Даниел Лорер. Той разказа, че е обикалял България и е видях как протича кампанията по места. „В малките населени места има повече апатия и примирение. Партиите на статуквото правеха сериозни кампании. Стигаха до вратата на своите избиратели. При „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ кампанията беше центрирана в големите населени места. Изграждането на структури закъсня“. Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат, сподели бившият депутат.

„Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно“, обясни още Христанов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html