неделя, 28 април 2024 г.

Александър Андреев: В голяма част от изборните секции камерите бяха обърнати

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев коментира пред БТВ, че видеонаблюдението не е постигнало целта, за което е било направено.

„В голяма част от секциите бяха обърнати камерите. На второ място показа неподготвеността на голяма част от СИК-овете. Не бяха дадени указания. Тези бюлетинки се отваряха, разгръщаха и това показваше вот. Всички тези недоизчистени неща създават несигурност и недоверие в изборния процес“, заяви Андреев.

„От изборите през есента до тези избори имаше промени в изборното законодателство, които явно не достигнаха до членовете на СИК. Когато гласувах видях, че има секции, които нямаха необходимата подготовка. Това доведе до забавянето при попълването на протоколите, множеството грешки, заниманието на СИК с проблеми, които не са от тяхната компетенция“, каза Александър Андреев.

Бившият зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева коментира промените в Изборния кодекс.

„Имаме два месеца да организираме избори и да направим едни принтери по една спецификация. Тези машини сме ги купили за нещо, а ги използваме за друго. Това е горе-долу да си купи някой Ферари и да го пусне в полето да събира краставици. Не можем да сменяме функционалността на устройства, които сме купили с определена цел“, каза тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html