четвъртък, 2 май 2024 г.

МОН предлага единен регистър за дипломите за висше от чужбина

Снимка: МОН

МОН иска единен регистър за дипломите за висше от чужбина, съобщава БНР. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на сайта си образователното министерство.

Сега поддържаните регистри от Националния център за информация и документация са три – на издадените удостоверения за академично признаване, на обезсилените такива и на отказите за академично признаване. Проверката във всеки един от тях създава ненужна административна тежест и риск от пропуски. С предложените промени се цели създаване на обединен регистър, както и да се отстранят някои несъответствия с нормативната уредба в областта на електронното управление, посочват от Министерството на образованието и науката.

Част от данните в новия регистър ще бъдат публични, но достъпът до удостоверенията за признаване на висше образование ще е индивидуален. Предвижда се такъв да имат и конкретни държавни органи или други лица, които могат да изискват предоставянето на удостоверения за академично признаване.

Промените ще улеснят български , чужди граждани, хора с предоставена международна закрила, държавни органи, потенциални работодатели, висши училища.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html