петък, 26 април 2024 г.

Партията на Джорджа Мелони иска да забрани ползването на чужди думи в италианския език

Партията на италианския премиер Джорджа Мелони – „Италиански братя“, иска да забрани със закон използването на чужди думи и термини в италианския език, предаде АНСА.

Партията представи за обсъждане законопроект в парламента. Тенденцията да се използва чужди думи и термини в италианския нарасна в последно време и бе разкритикувана от бившия премиер Марио Драги.

Законопроектът, представен от заместник-председателя на Камарата на депутатите (долната камара на италианския парламент) Фабио Рампели предвижда налагане на глоби от 5000 до 100 000 евро за служители на публичната администрация, които използват чужди вместо италиански думи във всякакви обществени комуникации, както и за фирмите, които използват чужди думи за обозначаване на работни позиции и за училищата и университетите, които използват неиталиански изрази, освен в случаите, когато това е оправдано с присъствието на чужди ученици и студенти в тях.

Марио Драги миналата седмица разкритикува онези хора, които използват чужди думи и термини в опит да си придават важност, и подчерта, че италианският е красив и изразителен език, който не се нуждае от подмяна с друг език. Той припомни и, че в Италия има хора, които не знаят английски, който най-често се прокрадва насред италианския и по този начин тези хора са в неведение за какво става дума, когато се сблъскват с употребата на чужди думи в обществения живот.

Антисистемното „Движение 5 звезди“ обаче обвини „Италиански братя“ в непоследователност, тъй като министерството на промишлеността в Италия бе преименувано с идването на власт на правителството на Мелони на „Министерство Made in Italy“ (министерство произведено в Италия)

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html