понеделник, 29 април 2024 г.

Хари иска държавна закрила за коронацията на Чарлз

Съпрузите са готови да дойдат на церемонията, но само при определени условия

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получиха официална покана за коронацията на крал Чарлз III преди няколко седмици, но още не са дали отговор дали ще присъстват. Церемонията е на 6 май и Хари трябва да побърза с решението си, защото знаменателното събитие е доста сложно за организация.

Въпреки че очевидно още се колебае дали да дойде, херцогът на Съсекс изяви цял куп претенции като условия за присъствието. Това е поредната игра на нерви между блудния син и кралското семейство, които са в напрегнати отношения. Ситуацията се влоши допълнително след излизането на автобиографичната книга на Хари „Резервен“, в която той разкрива скандални факти за Бъкингам. Стана ясно например, че Хари е в лоши отношения не само с баща си Чарлз, но и с по-големия си брат – принц Уилям.

Според близки до херцозите на Съсекс за тях е важно да присъстват на коронацията, защото осъзнават, че пълната изолация от кралското семейство не е в техен интерес и ще ги превърне в един вид „аутсайдери“. Ако не дойде на историческото за монархията събитие, което ще се гледа пряко от стотици милиони хора по телевизиите в цял свят, Хари само ще загуби.

Сега „лошото момче“ иска като задължително условие той и съпругата му Меган да са на балкона заедно с всички висши официални представители на кралското семейство. Скандалното е, че още преди три години те се отказаха от монархическите си привилегии, а сега настояват именно за такава. Хари и Меган искат децата им също да участват в коронацията. По-рано официални представители на Чарлз III отхвърлиха тази идея поради твърде младата възраст на Арчи и Лилибет и риск от непредвидимо поведение на хлапетата. Хари обаче излязъл с аргумента, че 4-годишният син на Уилям и Кейт Мидълтън – принц Луи, ще е важен участник в церемонията.

Освен това Меган Маркъл настояла членовете на кралското семейство да обърнат внимание на малкия Арчи, който ще навърши 4 годинки навръх тържеството на 6 май. Херцозите поискали и държавна закрила, защото се притеснявали за сигурността си.

Принц Хари бил твърд в исканията си и дори пожелал среща с Чарлз III и принц Уилям, за да обсъдят въпросите.

„Хари няма да дойде, ако почувства, че атмосферата ще е толкова токсична, колкото по време на празнуването на платинения юбилей на Елизабет II или погребението й. Той каза, че иска да се помири със семейството си и топката е у тях“, казва източник, близък до принца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html