понеделник, 29 април 2024 г.

Инструкции за действия при бомбени заплахи очакват районните комисии

Снимка: БГНЕС

Инструкции за действия при бомбени заплахи очакват в районните избирателни комисии, назначени за вота в неделя, съобщи БНР.

„В Районната избирателна комисия засега сме спокойни. Има леко напрежение, но то се касае за това, че никой на този етап не излиза да каже нищо“. Това коментира в ефира на БНР секретарят на 23-та РИК в София Полина Витанова относно бомбените заплахи от последната седмица. „Надяваме се да бъдем уведомени, защото ние сме тези, към които ще се обръщат от секционните избирателни комисии, ще звънят и ще очакват от нас разяснение какво трябва да правят. Очаквах някакви разписани инструкции, правила, протокол за това как точно да действаме при такава ситуация“, отбеляза тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Витанова посочи, че утре ще се раздават изборните книжа и материали. Тогава всички секционни комисии могат да бъдат запознати и да им бъде предоставена инструкция, разписана от ЦИК и МВР, смята тя. За нея е абсурдно да бъде скрита информация за бомбена заплаха. Най-важното е да не се застрашава живота и здравето в изборния процес, категорична е тя. „МВР и ЦИК днес най-късно трябва да излязат с ясни, точни, разписани правила, протокол за това как ще се действа, ако има такива заплахи. Всичко останало звучи несериозно и безотговорно“, изказа мнението си Полина Витанова.

Според нея при получен сигнал за поставено взривно устройство, трябва да бъде направена проверка. Не може да се каже – ние сме проверили всичко предния ден, категорична е тя и обясни, че в изборния ден всеки има достъп до секциите. На входа на училищата има охрана, но тя не проверява никой, кой какво носи, добави секретарят на районна комисия в София.

Полина Витанова очаква забавяне в отчитането на резултатите, заради отчитането с видеонаблюдение и излъчване безспорно ще забави резултата. Другият фактор е протоколът, който беше приет.

Биляна Кавалджиева – секретар на РИК-Ямбол не очаква отлив на членове на СИК-ове заради бомбените заплахи. Тя посочи, че те са съвпаднали с обучението на членовете на секционните комисии. „Не получихме нито един въпрос, свързан с това по какъв начин да се процедира при такива заплахи или притеснение от страна на членове на комисиите, които да ги мотивират да напуснат и да не участват. Всички бяха спокойни. По-скоро се притесняваха по отношение на онлайн излъчването на изборните резултати“, каза тя. Кавалджиева смята, че е възможно да има отлив на избиратели след бомбените заплахи.

В РИК-Ямбол също очакват забавяне в отчитането на резултати. Според нея протоколът ще е предпоставка не само за забавяне, но и за грешки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html