понеделник, 29 април 2024 г.

15-20 хил. души се очакват да гласуват в секциите в Турция

Снимка: БГНЕС

На изборите тази неделя турците с български паспорти в район „Тракия“ в Северна Турция ще могат да гласуват в над 20 изборни секции, съобщава БНР. Президентът на Федерацията на балканските турци на район „Тракия“ Ерхан Пекан, който е и заместник-кмет на община Буюккаръщъран, не очаква висока избирателна активност в южната ни съседка на 2 април. Това са петите за последните две години парламентарни избори и турците с двойно гражданство в района са уморени от гласуване, казва Ерхан Пекан в ефира на БНР и смята, че в областите Къркларели, Ордин и Текирдаг ще гласуват около 15 -20 хил. души.

Според него няма да има проблеми с организацията на изборния процес. Изселническите дружества съдействат на българските власти. От изселническите дружества са осигурили и хора, които при нужда да помогнат на желаещите да гласуват при попълването на декларациите за вота в чужбина.

Ерхан Пекан смята още, че няма да се наложи общините да осигуряват автобуси, които да превозват избирателите до секциите, защото и на тези избори, както и на парламентарния вот през октомври миналата година в Турция бяха разкрити рекорден брой секции. И тази година те са над 160. Изселникът прогнозира още, че голяма част от избирателите ще предпочетат хартиената бюлетина пред машинния вот, който затруднява повечето възрастни избиратели.

„Най-важният въпрос, който трябва да решат политиците в България и след тези изборит е да гледат как младите хора в България да живеят в родината си, да не отиват в чужди страни“, казва Пекан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html