неделя, 28 април 2024 г.

Уплашеният народ – лесна плячка на мафията

Малко оставаше да се юрнем към обменните бюра и банките и да обръщаме левчетата в евро.
Снимка: АВТОРЪТ

Васил НАНЧЕВ

В последните повече от 30 години любима игра на задкулисието и различните играчи, поставени от него във властта, е всяването на страх сред хората. Всички се оказаха добри ученици на всякакви световни диктатори, смразявали душите на собствените си народи. За радост у нас поне с проливането на кръв се разминахме. Не минахме метър обаче с фалитите на банките, хиперинфлациите, занулили бързо-бързо многогодишните спестявания на почти всички.

Съвсем наскоро се случи нещо, което в цивилизованите страни не остава без последствия за замесените в него – висш държавен чиновник, макар и не избран от парламента, си позволи пред всички медии да плаши с фалит на държавата. От изказването стана ясно още, че сме щели да се върнем към времената, когато се молехме на МВФ за пари, за да стабилизираме бюджета си. Още на другия ден обаче от същото високо място във властта последваха обяснения в обратна посока, но думите назад не се връщат, още повече казани пред цяла България. Да не забравяме, че днес през интернет всичко става известно за броени минути не само в нашата малка и ограбвана от кой ли не държава, но и в целия свят.

Резултатът не закъсня. Всички в България, преживели Виденовата зима, веднага започнахме да се страхуваме за спестяванията си, малки или големи. Припомнихме си как левчето, което сега едни патриоти са решили да спасяват, незнайно от кого, се срина до 3000 лв. за долар. Сетихме се и за опразнените магазини и заплатите, станали по 3-4 долара, накарали хората да се вдигнат на едни от най-силните протести в най-новата ни история. Малко оставаше да се юрнем и към обменните бюра и банките и да обръщаме левчетата в евро, долари и други западни пари. И, „благославяйки“ властта, да си тананикаме старата чалга за левовете, марките и щатските пари, станала хит именно в годините, когато родната валута се обезценяваше ежедневно.

Повече от четвърт век мина оттогава и явно на някои у нас стабилността на валутния борд и поетия път към еврозоната не им е по душа и за това отново се всява поредната паника. Можем да бъдем сигурни, че подобни неща ще се случват още години наред. Мафията или по-модерно казано – задкулисието ще продължава да се опитва всячески да всява страх сред нас, защото уплашеният народ най-лесно се държи в подчинение и може да му се внушават всякакви небивалици. Най-актуалната в момента лъжа е как военната помощ за Украйна щяла да ни вкара във войната там. Сякаш Полша и другите страни, които най-активно подаряват оръжие на Киев вече воюват там.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html