понеделник, 29 април 2024 г.

С нови кубинки срещу мигрантите

Николай Коцев

Служебното правителство ще финансира с близо 32 милиона лева МВР и Министерството на отбраната, за да подпомогне борбата им с мигрантския натиск. Чудесно! Но отсега да е ясно, че тези пари ще потънат, както потънаха парите за „великата българска стена“ на границата. Жалкото съоръжение клюмна при първия дъжд и се преодолява с фасулска лекота.

Момчетата с униформи от МВР и МО си вършат работата, няма спор. Дори работят в ужасни условия, с риск за живота си. Стрелят по тях, газят ги нарочно с бусове. Уви, имаме и жертви.

За какво например ще отидат тези 32 милиона лева? За нови кубинки или за гориво за джипките? За каквото и да се похарчат, ефектът ще е нулев. Само за миналата година у нас са задържани близо 17 000 нелегални мигранти. Умножете по пет, умножете по десет и ще придобиете бегла представа колко са успели да се промушат между капките. И цифрите ще продължават да растат, пък ако ще и 100 млн. лева да отпусне кабинетът на МВР и МО.

Мигрантската криза у нас се задълбочава, защото си я караме по български. Истината е, че държавата хал хабер си няма как да реши проблема. Липсва стратегия как да се борим с потока от нелегални, работи се на парче, а корумпирани държавни служители покровителстват трафикантите. Тъжното е, че не трябва да измисляме топлата вода, за да защитим националната си граница, която е и външна за ЕС.

Експертите отдавна са го измислили и го наричат „умна граница“. Внедряват се високи технологии, изкуствен интелект, камери, дронове, модерни системи за сигнализация и комуникация, човешкият фактор се ограничава почти до нула. Съвременните системи за електронна и дистанционна охрана са такива, че и пиле не може да прехвръкне през границата, ако има съмнително зрънце в човката. Това вече работи на много места по белия свят, но не и у нас. Като че ли определени фактори в държавата нарочно тупат топката, защото ограничаването на човешкия фактор ще ограничи и възможностите за корупция. Не се заблуждавайте – трафикът на хора струва пари, много пари!

За каква охрана на границата изобщо да говорим, като експерти с дългогодишен опит в сферата на сигурността споделят, че дори системите за комуникация на МВР и МО са несъвместими? По мобилните ли телефони да си говорят из чукарите на Странджа, където мрежата често се губи. Иначе патрулират съвестно момчетата. Но както виждаме, особен ефект няма.

Ако държавата скоро не вземе крути мерки, мигрантският проблем може да стане неконтролируем. Това трябва да е и една от първите задачи на новото правителство. Ако изобщо се състави такова, разбира се.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html