понеделник, 29 април 2024 г.

Русия обвинява България и Чехия за незаконен ремонт на хеликоптери за Украйна

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Федералната служба за военно техническо сътрудничество на Русия (ФСВТС) съобщи, че фирми от България и Чехия, които ремонтират хеликоптери руско производство за Украйна, нарушават международни спогодби, това заявиха от РИА Новости, цитирани от Фокус.

„Дейностите на България и Чешката република са грубо нарушение на международните задължения и нанасят значителни щети на световната система за експортен контрол“, се посочва в съобщението.

Така службата коментира публикации в медиите, според които държавните компании на България („ТЕРЕМ Летец“ и „Авионамс“) и Чехия (Лом Прага) продължават де юре незаконно да ремонтират и модернизират бойни хеликоптери руско и съветско производство, включително за по-нататъшно изпращане до Украйна.

ФСВТС отбелязяа, че миналата година Русия, след недружелюбните стъпки на София и Прага, спря сертификатите на авиоремонтни предприятия, издадени преди това на тези компании. Те бяха лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html