неделя, 28 април 2024 г.

Първи случай на птичи грип на човек откриха в Чили

Снимка: БГНЕС

Чили откри първия случай на птичи грип при човек, съобщи Ройтерс, позовавайки се на здравното министерство на страната. Диагнозата е поставена на 53-годишен мъж, който е показал тежки симптоми на грип, но е в стабилно състояние. Правителството разследва източника на заразата, както и други хора, които са били в контакт с пациента.

Чили съобщава за случаи на птичи грип H5N1 при диви животни от края на миналата година. Скорошни случаи в индустриални ферми накараха властите да спрат износа на птиче месо. Индустриални случаи са открити и в Аржентина, но Бразилия, най-големият износител на птиче месо в света, остава засега свободна от заразата.

Здравните власти в страната власти отбелязаха, че вирусът може да се предава от птици или морски бозайници на хора, но досега не е известно предаване от човек на човек.

По-рано тази година Еквадор потвърди първия си случай на предаване на птичи грип на човек. Заразеният е 9-годишно момиче. Според СЗО рискът от предаване между хората е нисък, но производителите на ваксини подготвят ваксини срещу птичи грип за хора „за всеки случай“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html