понеделник, 29 април 2024 г.

Порошенко към българите: Това не е инвестиция във война, а във вашата сигурност

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петро Порошенко изказа благодарност към българския народ за доставките на военна помощ за Украйна. В Нова телевизия той заяви: „Бахмут не е най-горещата точка в Украйна. Това е най-горещата точка в света. Това е символът на украинската борба защото Путин обеща да превзема Украйна а за три дни“.

„Единственият начин да разрешим ситуацията е да има офанзива затова са необходими оръжие, оръжие, оръжие, и пак оръжие.

Искам да използвам възможността да благодаря на България, защото вие сте основният доставчик на снаряди за руското оръжие, което ние използваме. Искам да благодаря на българския народ, на българското правителство, управляващи и опозиция. Това не е инвестиция във война,  а инвестиция във вашата собствена сигурност.

Ние имаме достатъчно оръжия да устоим, но нямаме достатъчно за да извършим контраофанзива и да изтласкаме руската армия“.

„Казахте, че сме получили „Чалинджър” и „Леопард” 2 – но само 18 броя. А като цяло трябва да получим 140. За сравнение – Путин каза преди няколко дни, че само за една година, Русия е способна да произведе и модернизира 1600 танка. А ние ще имаме само 140. Едно към 10. В същото време има и още един фактор, който е от критично значение за Украйна – това е времето. Защото войските на Путин придобиха полевия опит, който преди това нямаха. Путин превключи руската икономика на военен режим и сега произвежда 10 пъти повече оръжия отпреди. И в тази ситуация става 10 пъти по-трудно за украинските войски да унищожат руските войски на украинска територия. И в тази ситуация – времето, в комбинация с броя на оръжията, са ключови фактори. И третият фактор – това са санкциите – санкции, които да отрежат руския износ, паричния поток към русия и така да се спре възможността на Путин да финансира войната“.

Петият украински президент коментира и Буча, като заяви: „искам само да кажа, че ние никога няма да забравим Буча“.

Той коментира и възможната контраофанзива.

„Сега, в края на март, можем да обявим, че руската зимна офанзива е унищожена. Не им позволихме да направят нищо. Дори и на такива места като Бахмут. Да не говорим, че Путин обяви, че ще превзема Славянск, Краматорск, Константиновка, Дружковка и още много други градове. Ние не позволихме това. Сега е наш ред, който зависи от две неща – оръжия и време. Стискам палци, ние се опитваме да направим всичко по силите си, да започнем нашата офанзива през април“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html