понеделник, 29 април 2024 г.

Папа Франциск беше приет в болница

Папа Франциск беше приет в римската болница Джемели, за да се подложи на планирани по-рано прегледи, каза неговият говорител Матео Бруни.

В неделя 86-годишният глава на Римокатолическата църква се появи публично и изглеждаше, че се чувства добре. Папа Франциск страда от дивертикулит, инфекция или възпаление на дебелото черво, а през 2021 г. претърпя операция и част от дебелото му черво беше отстранено.

През последните дни дишането му беше затруднено, но не е с COVID-19, се допълва в изявлението. В информацията се уточнява още, че „инфецкията изисква няколко дни подходяща медицинска терапия“.

По-рано говорителят на Ватикана Матео Бруни информира, че папата е бил настанен в болница за „някои предварително планирани прегледи“.

„Папа Франциск е трогнат от многото получени послания. Той изказва своята благодарност за съпричастността и молитвите“, се казва още в изявлението.

Въпреки заболяванията си, папата остана активен и предприе пътувания в чужбина тази година. Той посети Демократична република Конго и Южен Судан през февруари.

През януари папата ръководи погребението на своя предшественик папа Бенедикт XVI, който беше първия папа, оттеглил се от векове насам заради здравословното си състояние.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html