понеделник, 29 април 2024 г.

Националният отбор по футбол загуби правото си да играе на националния стадион!

Николай Коцев

Националният отбор по футбол загуби правото си да играе…на националния стадион „Васил Левски“! Обяви го лично вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков, и даже не пусна сълза.

„Бяха правени достатъчно компромиси, благодарение на добрите наши контакти в европейските комисии и в УЕФА, това е самата истина. Най-категорично го заявявам – националният стадион „Васил Левски“ вече не отговаря на новите изисквания, даже осветлението не отговаря, както и теренът“, каза Лече пред колегите от Гонг.

БФС няма вина, че националният прилича на съоръжение от 50-те години на миналия век, ама никаква, намекна Данчо.

Легендарният сливналия боцна с глава и старата мантра, че Унгария ни пожали само с „тройка“, щото държавата там била много помогнала на футбола с пари. Пък при нас държавата – йок! Вярно е, че Виктор Орбан изля много държавна пара за стадиони при маджарите. Колко е удачно да се дава за пример най-усърдният тимуровец на Путин в Европа, е политически въпрос, но фактът си е факт. В Будапеща мислят, в София – мезят.

Футболът обаче не е само политика, не е само пари. Иска можене, планиране, мениджмънт, спортно-административно ръководство. Иска се игра! Иска се и душа, както пеят феновете. У нас това го няма.

Гледам онзи ден мача с Унгария, Велизарката Димитров и един футболен деятел (бегло си го спомням като име) ревнаха, че в Маджарско се дават едни пари, а у нас не. Така е, повтарям. Държавата е активен съучастник в убийството на българския футбол. Обаче! В Бразилия дечурлигата ритат на сгурия, ритат в джунглите на Амазонка. И после правят вълшебства, които се връщат в бразилския футбол под формата на валута.

Тренировъчни бази прилични имаме у нас, стига оправдания. Какво прави БФС? Това вечното „някой друг ни е виновен“, хайде стига вече! Надживяха Батето по мандати, а още мрънкат като новобранци. Там, на околовръстното, в новата централа на футболните шефове, и 100 милиона да им налее държавата, ще ги инвестират в шишета и в чекмеджета. Че и Георги Иванов-Гонзо, иначе мъжко момче, влезе в каюткомпанията и взе да ги каканиже опорките – виновно е глобалното затопляне, но не и шефовете на родния футбол, че сме се докарали до посмешище.

Хайде, идеален вариант! Партия Х печели изборите и дава луди пачки за нови стадиони. Стадионите играят ли футбол? Празни ли ще стоят? Кой ще я прави тая стратегия? Боби Михайлов ли? Лече? Или дедо Венци, който отдавна вече не е интересен и на себе си.

То е ясно вече и на гълъбите в Борисовата градина! Нужна е тотална реформа и ново ръководство в БФС. Така с мрън-мрън да си я бутаме, няма да стане. Хайде, футболните хора. Вие сте на ход.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html