понеделник, 29 април 2024 г.

Бизнесмен: Слънчогледът от Украйна не е внасян на дъмпингова цена

С високи цени на зърното няма как да се пребори инфлацията, смята бизнесменът.
Снимка: БГНЕС

За последните 2 тримесечия на миналата година, статистиката на Агенция „Митници“ показва цена на вноса на украинския слънчоглед у нас 600 долара на тон, каза в ефира на БНР бизнесменът Николай Вълканов и добави, че това е доста висока цена и в никакъв случай не е дъмпингова. „Въпросът е защо българските производители не са продавали на тези цени миналата година“, добави той.

„Поведението и на държавата, и на някои производители направи България лош доставчик, непредвидим доставчик на световните пазари. Това е може би е още една причина, поради която външното търсене на българска стока вероятно е отслабнало“, смята още Николай Вълканов.

Страните, които роптаят срещу Регламента за свободния внос от Украйна, са Румъния, Унгария, Полша, Чехия, България, посочи Вълканов и добави, че това са държавите, извън трите балтийски страни, които са с една от най-високата потребителска инфлация за последната година. Според него високите цени на зърното, които са се задържали на вътрешните пазари в тези държави, са причина за тази висока инфлация. Разбираемо е и притеснението на производителите, отбеляза Вълканов.

„Цените на вътрешния пазар досега бяха доста по-високи. Не цялата реколта е застояла. Една голяма част от нея вече е била продадена на значително по-високи цени. Да, в момента движението на цените е такова, че отива към себестойност, но това не означава непременно голяма част от производителите да продадат на загуба цялото си производство“, обясни той.

„До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е 16 млн. евро. Не знам дали тази сума би могло да бъде увеличена. Не съм сигурен, че тези сметки са напълно адекватни. Ясно е, че с всеки изминал ден на забавени продажби, изкупните цени ще намаляват. Това не означава, че като теглим чертата на цялата година и на всички продажби, ще има някакви колосални загуби. Няма как България, българското правителство и българското общество да искат да се справим с инфлацията, ако цените на основните зърнени храни останат на едни 600-700-800 лв. на тон или слънчогледът продължава да се продава на 900-1000 лв. на тон. Всичко това е свързано не само с основните хранителни стокови групи, които се потребяват, но и с производствените разходи при месото, млечните продукти“, коментира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html