понеделник, 29 април 2024 г.

Радев: Има само 2 оферти за замяна на МиГ-29, но цената не би се харесала

Снимка: WIKMEDIA.ORG

До момента има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребители МиГ-29 и цената никак няма да се хареса на народните представители, заяви днес президентът Румен Радев. Той подчерта, че получените оферти са само тези, въпреки многократните му настоявания на най-високо политическо ниво към редица държави, както и след множество писма и настоявания от военното министерство.

„През месец март миналата година срещата на върха на НАТО в Брюксел аз поставих открито пред всички съюзници – на президента Байдън и на други лидери от НАТО искане за предоставяне на помощ – изтребители втора ръка, така че ние да запълним тази празнина от евентуалното спиране на експлоатация на самолетите МиГ-29 до получаване и въвеждане в оперативна експлоатация на Ф-16“, каза днес президентът.

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство. Той призова следващият парламент и правителство да направят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители. „Не да ги чакаме не знам вече колко години, защото партиите и парламентът трябва да изпълняват законите, които са приели, а там ясно пише в закона за отбраната и въоръжените сили, че българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не без нашите военновъздушни сили“, припомни президентът.

От думите на Радев обаче не става ясно защо, давайки старите съветски МиГ-29 на Украйна, както правят Полша и Словакия, и получим западни машини няма да се реши проблемът. Да не забравяме как въпросните две страни получават компенсация от САЩ и други съюзници от НАТО за предоставянето на Украйна на съветски оръжие и бойна техника.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html