неделя, 28 април 2024 г.

Над 15 000 били писмените жалби до омбудсмана през миналата година

Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Над 15 000 били писмените жалби до омбудсмана през миналата година. Това се посочва в отчета на обществения защитник на Република България Диана Ковачева за миналата година, акценти от който бяха представени от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова по време на дискусия в София относно доклада на „Амнести Интернешънъл“ за състоянието на правата на човека по света през 2022/23 г. та.

общо над 74 хил. български граждани са получили съдействие, съвет и подкрепа от националния обществен защитник, каза още Маркова. От тях над 11 хил. са били лицата, лишени от свобода, задържани или настанени в институции, посочи тя.

Маркова подчерта, че част от работата на омбудсмана е да извършва проверка по постъпили жалби и сигнали, да отправя препоръка към държавните органи и да посредничи между институциите и засегнатите лица. Маркова напомни също, че омбудсманът има право да сезира Конституционния съд за нарушени права и свободи.

Омбудсманът следи и за правата на бежанците, каза заместник-омбудсманът. Във връзка с безпрецедентната бежанска криза след въоръжения конфликт между Русия и Украйна, бяха предложени изменения в законодателството, отбеляза Маркова. Омбудсманът е поставила въпроса доколко настаняването в държавни почивни бази е подходящо съгласно директивата за временна закрила. Ковачева е настояла институциите да се съобразят с индивидуалните нужди на украинските бежанци и да има дълготрайна стратегия за тяхното интегриране в обществото, коментира нейният заместник Елена Чернева-Маркова. Тя каза, че редовно се изпращат препоръки и за подобряване на здравно-битовите условия на всички бежанци, особено на непълнолетните.

Омбудсманът отчита проблеми и в здравната система. Качеството на предоставената здравна грижа за лица с психични заболявания е крайно незадоволително, каза Маркова.

Омбудсманът отчита и изолация на хората с увреждания в социалните услуги. В доклада на националния обществен защитник се коментират и условията за подкрепа на жертвите от насилие и трафик. Подчертава се нуждата от приемане на Закон за защита на жертвите от домашно насилие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html