понеделник, 29 април 2024 г.

Европокуратурата хвана на белгийски летища китайска схема за избягване на мита


Едно от летищата, където са засечени нарушенията е Лиеж.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Европокуратурата хвана китайска схема на белгийски летища за избягване на мита, съобщи БТА. Проведени са 10 разследвания и арестува четирима заподозрени в Белгия като част от операция срещу мрежа за митнически измами на летище Лиеж, съобщи белгийската новинарска агенция Белга. Предполага се, че мрежата е укрила най-малко 303 млн. евро от данък добавена стойност (ДДС), съобщи прокуратурата.

Полицейски служители претърсиха вчера складове и офиси на летище Лиеж и Зебрьоге, както и частни домове на заподозрени в Анс, Лиеж и Визе. Прокуратурата подозира, че китайски износители са създали сложна система за укриване на ДДС от внесените стоки. Предполага се, че те са използвали частни митнически агенции и значителен брой фирми „пощенски кутии“ (кухи фирми, регистрирани само с номер на пощенска кутия, бел. ред.) в различни страни от Европейския съюз (ЕС).

Белгийските компании са установили, че стоките, пристигащи на летище Лиеж, като например електроника, играчки и аксесоари, са били предназначени за други страни от ЕС с цел да се възползват от освобождаване от ДДС. За да се възползват от това освобождаване, те са използвали услугите на фирми „пощенски кутии“ във Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания. Предполага се, че в някои случаи са били използвани реални фирми, които не са били запознати с действията им.

Внесените стоки са се отивали при реални дружества в други държави от ЕС или са били продавани чрез онлайн платформи. Крайният потребител е заплащал пълната цена на продукта, включително ДДС, въпреки че ДДС никога не е бил деклариран или платен на данъчните власти. Системата е позволявала стоките да бъдат продавани с голяма печалба, заяви прокуратурата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html