понеделник, 29 април 2024 г.

В Германия обявяват за незаконни браковете на деца под 16 години

Федералният конституционен съд на Германия.
Снимка: БГНЕС

В Германия обявяват за незаконни браковете на деца под 16 години, , предаде Ройтерс. Днес Федералният конституционен съд на Германия постанови, че трябва да бъдат внесени изменения в закон, обявяващ за незаконни браковете между деца тази възраст възраст, сключени извън страната.

Според съда законът трябва да включва регулации, позволяващи бракът да бъде обявен за действителен, когато въпросното лице е станало пълнолетно, както и правила за плащане на издръжка. Законът трябва да бъде изменен до 30 юни 2024 г., за да бъде приведен в съответствие с конституцията на страната, заяви съдът.

Федералният конституционен съд изрази това становище във връзка с дело, свързано със сирийска двойка, чийто брак е бил обявен за нищожен в Германия след пристигането на съпрузите в страната като бежанци. Съпругата в тази двойка – 14-годишна сирийка сключила брак със седем години по-голям от нея мъж в Сирия през 2015 г. След пристигане на семейството в Германия обаче момичето било отделено от съпруга си и настанено в център за бежанки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html